zondag 26 oktober 2014

Dag van de abonnee - planckendael

Geruime tijd geleden schreven we ons in voor de dag van de abonnee en deden we ook ineens mee met de wedstrijd voor een VIP bezoek (dieren eten geven, stallen kuisen, ... het kon van alles zijn). Na enkele weken kregen we een mail dat we 1 van de vele gelukkigen waren. We mochten (namaak)meststalen van de bonobo's gaan analyseren. Super blij waren we daar mee! Met twee personen mochten we gaan en de jongste moest minstens 5 jaar oud zijn dus werd er al snel beslist in het kader van thuisonderwijs dat Lucas en ik zouden gaan.

Vandaag was dan de dag dat we naar planckendael gingen gaan. Om 8:45 moesten we ons al aanmelden en met een uur rijden voor de boeg wilde dat dus zeggen om 7:30 in de auto zitten (we moeten daar tenslotte ook nog de kinderen en tassen uit de auto halen). Ik was nog steeds hopende een bonobo van heel dichtbij te zien.

Om 9 uur stipt was daar dan de persoon die we moesten hebben. Een wetenschapper en we zouden vanuit zijn bureau naar de bonobo's gaan kijken en uitleg krijgen. Geen (namaak)meststalen dus en ook geen bonobo van dichtbij. Dat zou gevaarlijk zijn aangezien ze drie keer zo sterk zijn als wij mensen. Er waren veel kindjes en de man paste zijn taal daar perfect naar aan! Lucas begreep het allemaal perfect!

Heel in het begin kregen we een uniek moment dat er voor niemand anders zou zijn. Ook niet voor alle groepen van gisteren en ook niet voor die na ons. We gingen een zwangerschapstest doen met een urinestaal van 1 van de vrouwtjes bonobo's want er was hoop dat ze zwanger zou zijn. Jammer maar helaas... Negatief.





Daarna kregen we nog uitleg over het feit dat ze dagelijks urinestalen afnemen van de bonobo's. Dit doen ze door middel van het spuitje te laten zien en een apennootje. Ze weten dan dat ze moeten plassen en dan nemen ze met het spuitje de urine van de grond op. Deze stalen gaan allemaal in diepvriezers en worden gebruikt bij onderzoeken over heel de wereld voor onder andere onderzoek te doen naar hormonen.
Toen de bonobo's hun verblijf binnen gingen kwam er al snel eentje bovenaan kijken naar al die kindergezichtjes die tegen het raam kleefden waaronder dat van Lucas. De bonobo vond het geweldig leuk om met een tak en zijn hand kei hard tegen de raam te slaan meestal net op de plaats waar Lucas stond! Plezier van de twee kanten! Geweldig leuk om te zien!

Wat leerden we nog over de bonobo's?
- Mannetjes gaan nooit weg van hun moeder.
- Er zijn 9 bonobo's in planckendael.
- Als ze vruchtbaar zijn krijgen de vrouwtjes een grote roze poep wat de mannetjes sexy vinden.
- Ze kregen vroeger rond de 2.5 kg fruit per dag maar nu nog maar 200 gram omdat het te veel suikers bevat en te weinig vezels. Niet goed dus voor de tandjes die ze niet kunnen poetsen.
- Ze eten heel veel groenten.
- Er zijn naar schatting in het wilde 70 000 bonobo's maar ze verdwijnen snel.
- Mannetjes worden tussen de 30 en 35 jaar oud en vrouwtjes tussen de 40 en 50 jaar oud. Het oudste vrouwtje zit in Duitsland (hoewel ik van het land niet meer 100% zeker ben) en is 63 jaar oud.
- Een bonobo is ongeveer 8 maanden zwanger.
- Een bonobo is 1 van de 2 aap soorten die met zijn handen een rits kan opendoen.
- Hoe ze leren waar de afbakening van hun terrein ligt.
- Hoe ze reageren op een opgezet jachtluipaard.
- Ze verslaafd zijn aan het kijken naar hoe hun eten wordt klaar gemaakt.
- Ze kunnen sterven aan een verkoudheid (nog een reden waarom we niet bij de bonobo's mochten).
- De vrouwtjes zijn de baas.
- ...
Nog veel veel veel meer! Het was heel leerrijk! Ik ben ontzettend blij dat Lucas en ik dit mochten meemaken.

Op het einde mochten we nog vragen stellen en Lucas wilde graag weten of ze bananentaart lusten! Uiteraard lusten ze dat maar ook dat is niet goed voor de tandjes maar bij een jarige bonobo maken ze wel brood met bananen en plattekaas op zodat het op een taart lijkt.
Waarom dat hij dit wilde weten? In kweetet.be (een educatief spel op het internet) moet je de apen van bananentaart voorzien.

Daarna kregen we nog de kans om in de stallen van de giraffen, olifanten en bizons te gaan kijken. Wist je trouwens dat een vrouwtjes giraf wel 4 meter groot kan worden maar een mannetjes giraf 6 meter?! Lucas wilde dit zelf graag weten dus gingen we dat vragen.

We zagen ook hoe de bizons hun voedsel kregen en konden in een (ben de naam kwijt) soort van graafmachine zitten.

Zelf wilden de kinderen ook graag nog weten van welke bomen de blaadjes vallen en van welke niet en hoe het nu juist zit met de waterzuivering in planckendael. Dat hebben we hen dan ook met plezier uitgelegd!

De kinderen hadden een super leuke dag, Victor zat de hele dag in de draagdoek en wij genoten dan ook met volle teugen!

Nog enkele sfeerbeelden.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten